fredag 22 september 2017

Stickade fruktpåsar på mitt sätt

Jag kan som vanligt inte låta bli att ändra på mönster när jag stickar, virkar eller syr. Allt för att få det som jag vill ha det. När det gäller fruktpåsar tycker jag att dom stickade blev smidigast och lättast. En fruktpåse får inte väga för mycket om den ska vägas tillsammans med frukten. Om man självscannar och väger frukten utan påse spelar det ingen roll men då tycker jag inte nätpåsen behövs heller för då kan man stoppa frukten direkt i kassen. I min stad finns för tillfället bara två mataffärer och ingen av dom har självscanning men det byggs för fullt och om ett år ska det finnas tre stora matkedjor här och då kanske det blir ändring på det också.


Jag stickade först en påse helt efter mönstret till "Weightless Produce Bag" men då fick jag sy ihop botten och jag vill sy så lite som möjligt i stickat/virkat. Därför stickade jag nästa påse med hel botten. Jag lade upp med Judy´s Magic Cast On. Samma uppläggning som jag använder till sockar stickade från tårna. Då blev det bara två trådar att fästa.


Sedan stickade jag en påse efter Garnomeras mönster. Den var rolig att sticka med tappade maskor men alldeles för stor som fruktpåse men så heter den fruktkasse också. Men jag tyckte om sättet att sticka den uppifrån och neråt. Den hade en rundad botten och inte en platt som på dom andra påsarna och den formen gillade jag också. 


Jag har kombinerat ihop dom här två mönstren så påsarna blir precis som jag vill ha dom. Mina påsar är stickade uppifrån och neråt med handtagen först. Kroppen är stickad med omslag på vartannat varv som gör "hålen". Samma sticksätt som i dom första påsarna jag gjorde. I botten har jag fortsatt med samma hålmönster med minskningar för att få en rundad botten. Jag provade med lite olika garner. Till den röda påsen använde jag tunt men starkt bomullsgarn och det var den som vägde minst, ca 12 g. För att få en större påse som inte väger mer kanske man kan använda grövre stickor för att få större hål men det har jag inte orkat testa för jag blev en aning trött på att sticka påsar efter dom här.


Fruktpåsar stickade my way


Påsen är stickad med lång rundsticka i magic loop.

Uppläggning med rundsticka 4 mm: 104 maskor.
Sticka 1 varv aviga m, 1 varv räta m.
På nästa varv avmaska 40 m löst, sticka 11 aviga m (=12 m). Upprepa 1 gång.
På nästa varv: Lägg upp 12 m, sticka 12 räta m. Upprepa 1 gång.
Sticka 1 varv aviga m, 1 varv räta m.

Byt till rundsticka 6 mm
Sticka hålmönster:
Varv 1: 2 omslag, 2 m tillsammans rätt, upprepa varvet ut.
Varv 2: släpp 1 omslag, 2 räta m, upprepa varvet ut.
Upprepa dessa 2 varv 16 ggr eller till önskad höjd.

Avslut: 
Varv 1: 2 omslag, 3 m tillsammans rätt, upprepa varvet ut.
Varv 2: släpp 1 omslag, 2 räta m, upprepa varvet ut. (=32 m)
Varv 3: 2 omslag, 3 m tills rätt, upprepa varvet ut, avsluta med 2 omslag, 2 m tills rätt.
Varv 4: som varv 2 (=22 m)
Varv 5: 2 omslag, 3 m tills rätt, upprepa varvet ut, avsluta med 2 omslag, 4 m tills rätt.
Varv 6: som varv 2 (=14 m)
Varv 7: 2 m tills rätt varvet ut (=7 m)

Klipp av tråden och dra den igenom återstående maskor. Fäst trådarna. Klart!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar