Mitt handarbetsbibliotek

Jag har en himla massa böcker och en hel del av dom är handarbets- och pysselböcker. Jag har som tanke att skriva lite om böckerna här och kommer att uppdatera den här sidan lite då och då.



20 juni 2015


Alla dom här böckerna har Anna Braw som redaktör. Hon bloggar på Hemmets Journals hemsida numera men hade kyrkkaffebloggen förut. Den uppdateras inte men finns ändå kvar med länkar till en massa stickat och virkat. Jag tycker om böckerna för att dom inte bara innehåller mönster utan även texter om mönstren och reportage om hjälpstickare och mottagare.


 Garnglädje köpte jag förra året. I den finns många fina mönster på både stickat och virkat till baby. Jag har stickat Skånekoftan och -mössan ur boken.


Tre av dom här böckerna hade jag sen tidigare och var förstås tvungen att komplettera med "Sticka och Skicka" som blev med mjuka pärmar och därför är lite större. (Jag såg inte förrän nyss att den fanns inbunden också.) "Värma varandra" och "Restvärme" har jag inte gjort nåt ur men det finns många fina och enkla mönster i dom, både för barn och vuxna. "Värma en liten" har bara mönster till baby och ur den har jag stickat Femtimmarskoftan. "Sticka och Skicka" har också bara babymönster och ur den blev det en Stjärnmössa och en Navelsträngsmössa.


21 mars 2015


Oj vad längesen jag uppdaterade här sist. Jag har massor av både nya och gamla böcker som inte har kommit med än. Få se om det blir nån skärpning här!


Det var någon på en blogg som rekommenderade boken "The Better Bag Maker" och jag som gillar att sy väskor var förstås "tvungen" att köpa den. Det är väldigt mycket text men tack och lov också mycket bilder. Utan bilderna hade det varit jobbigt att traggla sej igenom boken för mej som inte är så jättebra på engelska.


Jag har sytt tre små väskor efter grundmönstret i den här boken. Det är tio olika väskor i den här boken som alla är sydda efter grundmönstret som bas men med vissa förändringar. Det kommer bli fler väskor från den här boken så småningom.


19 januari 2014



  


För några år sen virkade jag några hättor med blommor till barnmatsburkar tänkta att ha som förvaring för pärlor. Mönster till blommor och humla finns i "100 blommor att sticka och virka" men titeln är lite missvisande eftersom det inte bara är blommor utan lite insekter och grönsaker också. Av dom här två böckerna tycker jag helt klart bäst om "100 blommor" som kom först. Jag köpte "75 småkryp" för att jag var så förtjust i blomboken men den känns inte alls lika rolig.



13 januari 2014



Under en period för ca tre år sedan var jag amigurumibiten. Ungefär i den vevan gav Annika Messing ut "Välkommen till Virkligheten". Jag följde hennes blogg Virkverket och köpte boken så fort den fanns att köpa men jag har inte virkat något ur den.


"Virka glada amigurumis" av Mia Bengtsson köpte jag för några år sen med tanke på att virka en speciell sak till någon ur den men det har inte blivit gjort än och jag tänker inte avslöja vad det är jag ska virka eftersom det ska bli en överraskning. Nu hoppas jag bara att den blir virkad nån gång. Garn har jag!


12 januari 2014


För tre år sedan när mitt barnbarn T fyllde 2 år virkade jag mat till hennes leksakskök efter önskemål från hennes mamma Mia. Eftersom jag inte hittade några mönster på svenska så fick jag köpa böcker på engelska och det var första gången jag virkade efter engelska mönster.

 

Det finns instruktioner med bilder på dom olika maskorna i böckerna men det som ställde till med problem för mej i början var att den ena är skriven på amerikansk engelska och den andra på brittisk och det var då jag lärde mej att maskorna har olika namn på amerikansk och brittisk engelska. T ex heter fast maska double crochet (dc) på brittisk engelska men single crochet (sc) på amerikansk. Double crochet på amerikansk engelska är en stolpe.

"Tasty Crochet" är på amerikansk engelska och "Gourmet Crochet" på brittisk. Jag tycker att "Tasty Crochet" har dom roligaste mönstren.


Om jag inte minns helt fel är maten virkad i Svarta Fårets Tilda. Ett härligt garn i bomull och akryl.

Senare blev det virkade kakor och bullar också men då på svenska.

11 januari 2014



Före jul köpte jag "Sticka dockor med Arne & Carlos". Det är en otroligt härlig bok med massor av stickade dockor med fina garderober. Det ska absolut bli något ur den här boken någon gång.


I julklapp av mina två äldsta barnbarn fick jag den här boken med stickade, virkade, sydda och nålbundna vantar och lite sockor. Det finns en hel del fina mönster och det kommer säkert bli några vantar eller sockor ur den här boken i framtiden. Om jag får säga nåt negativt om den här boken så är det att dom flesta mönstren bara finns i en storlek. 

20 september 2013


Bortsett från sömnad är nog stickning favoritsysselsättningen just nu. Jag har en hel del böcker om och med stickning. Här är några av dom.


Min absoluta favorit bland stickböckerna är "Stickarens stora mönsterbok" som innehåller 300 mönster med allt från enkla mönster med bara aviga och räta till mer avancerade med flätor och spetsar och även lite flerfärgsstickat. En mycket inspirerande bok. Jag har bl a använt boken när jag stickade mina vantar med "diagonal ruta" som är mönster nr 97.



"Sticka flerfärgsstickning med lyfta maskor" (mosaikstickning) är ett litet häfte med 21 enkla mönster från 2stickare. Men jag saknar diagram till mönstren eftersom jag tycker det är lättare att läsa ett diagram än ett mönster med en massa text. Jag använde mej av mönstret "Vågor" när jag stickade mina "vågade" vantar.



Den här boken fick jag av min yngsta dotter, Mia. Hon var med i en bokklubb och missade avbeställa månadens bok och eftersom hon inte stickar fick jag den. Romantisk lantstil låter inte alls som min stil. Jag gillar mer rejäla grejer men det finns en del snygga saker i den här boken som jag kan tänka mej att sticka eller virka, för det finns lite virkat i boken också.

14 augusti 2013



Sy och sticka dockkläder från början av 80-talet är ganska så sliten och välanvänd. När min yngsta dotter plockade fram sina dockor med kläder till sin lilla T blev jag förvånad över hur mycket dockkläder jag har gjort. Även till min äldsta dotters dockor blev det lika mycket. Visst minns jag att jag sydde och stickade en hel del dockkläder men kom inte ihåg hur mycket eller vad. Det var roligt att se allt det gamla.

 

Kläder och tillbehör till Barbie och Ken är inte så gammal och heller inte så välanvänd. Min ambition var att sy en hel garderob till äldsta barnbarnets Barbie men det blev bara en cowboydräkt i jeanstyg och tunt skinn liknande den på bilden här ovan. Jag har ingen bild på den jag sydde och E leker inte med Barbie längre.


När jag köpte Pyttelitet pyssel från bokklubben Skaparglädje tyckte jag det såg kul ut att göra små miniatyrer men det är nog inte riktigt min grej med så pilligt pyssel.


Dom här miniatyrnallarna av filt är ur boken. Där finns mycket annat roligt att göra som t ex miniatyrböcker, miniamplar i makramé, miniugglor och små smycken.



I Gör dina egna leksaker finns det en hel del roliga leksaker att sy som bollar, djur och båtar.


 Ur boken har jag sytt en orm och sköldpadda till mina yngsta barnbarn. 

1 augusti 2013



Mitt senaste bokköp från AdLibris: en bok om frihandskviltning. Jag är en feg kviltare som kör på med raka sömmar men nu ska det bli ändring på det. Jag har köpt en frihandspressarfot till min nya symaskin och tänker lära mej nåt nytt. Det blir så mycket mer liv i ett lapptäcksarbete som är frihandskviltat.


 

En av mina äldsta böcker är nog Fiskartröjor av Uuve Snidare. Det roligaste med den här boken är att det är så mycket historia i den. Om stickning i allmänhet men även om dom olika fiskartröjorna som finns med. Det finns mönster till 18 olika tröjor. Min favorit är nog Guernseytröjan eftersom jag föredrar tröjor med struktur istället för färg.


En annan "gamling" är den här boken om Lapptäcken. Jag har bara sytt fyra lapptäcken i hela mitt liv men den tekniken går ju att använda till annat också. Idag kan jag tycka att den här boken är ganska tråkig jämfört med alla nyare böcker om lapptäcken och såna finns det många av.

 

Kaffe Fassets böcker från början av nittiotalet innehåller lite mönster och mycket inspiration för den som tycker om hans brokiga arbeten. Jag föredrar strukturmönster istället för färgmönster i  stickat men böckerna är roliga att bläddra i.


Jag har ingen aning om när den här boken hamnade i mitt handarbetsbibliotek. Jag har nog aldrig gjort nåt ur den men den är också rolig att bläddra i.


I början på detta seklet tillverkade jag alla mina cremér själv av ekologisk rapsolja. På den tiden fanns det inte så mycket att välja på om man ville ha naturliga produkter. Jag köpte mina råvaror hos Crearome som ägs av Finn som har skrivit boken "Skapa din egen Naturkosmetika". Den använde jag flitigt fast jag gjorde mina egna experiment också. Idag köper jag Rapsodines produkter på hälsokosten.


Guldet från växterna handlar om vegetabiliska oljor och fetter. Den innehåller en hel del recept också. Även den här boken är skriven av Finn Andersen (numera Lendelund).


Roliga tvålboken om hemmagjorda badprodukter, inte bara tvål. Av Anna Salvesen och Finn Andersen. Dom här tre böckerna kanske inte platsar i handarbetsbiblioteket men väl i hantverksditot.


Jag har försökt komma på hur man gör flera inlägg på en sida men inte lyckats klura ut det än. Får väl köra på så här så länge då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar