söndag 14 oktober 2012

Mormorstofflor

Jag är rätt så frusen om fötterna och eftersom jag slängde mina gamla tofflor i våras så var det dags för ett par nya. Mormorsrutor fick det bli som så mycket annat numera men jag gjorde en tätare ruta än vanligt så det inte skulle bli för luftigt. Jag hade 1 nystan Järbo Raggi i färg röd/grön print och det räckte inte så det fick bli lite enfärgat grönt också, på sista varvet och hopvirkningen.


Så gjorde jag:

Jag har storlek 37/38 men det är lätt att ändra storleken. Diagonalen på två rutor = längden på foten.
Garn: Järbo Raggi
Virknål: 4 mm

Virka 12 rutor, 6 rutor till varje toffla
Börja varje varv med 3 lm = 1:a st

Lägg upp 4 lm och slut till en ring med 1 sm
Varv 1: *3 st, 1 lm*, upprepa*-* 3 ggr, 1 sm i 1:a st, vänd
Varv 2: *3 st, 1 lm, 3 st i lm från föregående varv (=hörn)*, upprepa *-* 3 ggr, 1 sm i 1:a st, vänd
Varv 3: *3 st mellan st-grupperna från föregående varv, 3 st, 1 lm, 3 st i lm i hörnet*,upprepa *-* 3 ggr, 1 sm i 1:a st, vänd
Varv 4: *3 st mellan st-grupperna från föregående varv, 3 st, 1 lm, 3 st i hörnet, 3 st i nästa mellanrum mellan st-grupperna från föregående varv *, upprepa *-* 3 ggr, 1 sm i 1:a st, vänd
Varv 5: *(3 st mellan st-grupperna från föregående varv) 2 ggr, 3 st, 1 lm, 3 st i hörnet, 3 st i nästa mellanrum mellan st-grupperna från föregående varv *, upprepa *-* 3 ggr, 1 sm i 1:a st.

Jag virkade ihop rutorna med fasta maskor enligt bilden nedan. Först virkade jag ihop dom fyra mittersta rutorna som bildar fotsula och sidor. Sedan virkade jag ihop rutorna som pilarna visar. Till sist virkade jag ett varv fasta maskor runt öppningen. Dom flesta lösa trådändar virkade jag in i arbetet så det blev inte så många trådar kvar att fästa.


Så här ser tofflorna ut hopvirkade
Jag sydde fast bitar av skinnspill under foten, dels för att slippa halka runt och dels för slitaget.

Båda garnerna har jag köpt på loppis. Det röd/gröna betalade jag 20:- för. Det var ett helt nystan. Det gröna är också Järbo Raggi, utan banderoll men med en handskriven lapp med garnnamnet på. Det fanns 575 g  och kostade 80:- så jag har en hel del kvar av det gröna. Det är en färg jag tycker om.

1 kommentar: