måndag 12 augusti 2013

Sy en (vändbar) Hybridkasse

Den här kassen är delvis inspirerad av Linnzans väska med delar från min egen vändbara kasse. Därav namnet Hybridkasse. När jag sydde den här vändbara hybridkassen till min arbetskamrat M passade jag på att ta kort till en tutorial. 

 

Storlek: botten 7 x 36 cm, höjd 38 cm utan handtag
Storleken på kassen är lätt att ändra efter eget önskemål.

Tillklippning:

I måtten ingår 1 cm sömsmån förutom på kortsidorna av handtagen där det är 2 cm. In- och utsida är lika stora. 


Överkant: klipp 4 st 12 x 32 cm + 4 st i mellanlägg
Väskpåse: klipp 2 st 44 x 68 cm (om du har ett tyg med mönster som har upp- och nersida kan du dela stycket på mitten och lägga till sömsmån som jag gjorde med det stormönstrade. Jag klippte 2 st 44 x 35 cm av det stormönstrade och 1 st 44 x 68 av det andra)
Ficka: klipp 2 st 22 x 36 cm
Handtag: klipp 4 st 5 x 55 cm + 4 st i mellanlägg (eller om du vill ha handtagen i ett och samma tyg på båda sidor, klipp 2 st 8 x 55 cm)

Om du inte vill ha kassen vändbar klipp innerpåsen och ev fickor i fodertyg.


Sömnad:

Jag syr ihop sömmarna med 2,5 mm stygnlängd, 3 mm till stickningar och 4 mm till rynktrådar.

Om du har ett glest tyg som lätt repar upp sej bör du sicksacka kanterna efterhand som du syr men för övrigt behövs inget sicksackande. Eftersom kassen är dubbel hamnar alla klippta kanter inåt i det sydda och då utsätts dom inte för samma påfrestningar som om kassen hade varit enkelsydd.


Sy först ihop den delade väskpåsen om du har en sådan. Pressa sömsmånerna åt samma håll. Sy ev en pressarfotsbredd stickning från rätsidan.


Vik fickorna på mitten med avigsidan utåt och sy sömmarna men lämna öppet en bit i botten för att kunna vända rätsidan utåt. Klipp av hörnen på sömsmånen för snyggare hörn.


Vänd rätsidan utåt. Vik in sömsmånen i öppningen och pressa fickorna. Sy ev två stickningar i överkanten.


Sy fast fickorna på väskpåsarna med två stickningar.


Sy på ev namnband eller annan dekoration innan väskdelarna sys ihop.


Vik väskpåsen på mitten med avigan utåt. Sy sidsömmarna på både inner - och ytterpåsen. Pressa sömmarna.


Vik väskpåsen med sidsömmen mot mitten av botten så det bildas ett hörn. Markera bottensömmen (=djupet på kassen) som i den här kassen är 7 cm. Sy sömmen (jag sydde med förstärkt raksöm). Gör likadant med alla fyra hörnen.


Klipp eller skär bort överflödigt tyg. Pressa sömmarna.


Sy två rynktrådar i överkanten av väskpåsarna, den första ca 0,5 cm från kanten och den andra ca 1,5 cm från kanten. Ihopsömnaden blir då mitt emellan rynktrådarna och det blir lättare att få till en snygg rynkning.
Markera mitt fram och mitt bak på påsen så att med sidsömmarna är den indelad i fyra lika stora bitar.


Pressa på mellanlägg på överkanterna. Sy ihop sidsömmarna och pressa isär.


Pressa in sömsmånen i övre kanten. Markera mitt fram och mitt bak i nedre kanten.


Lägg överkant och väskpåse räta mot räta. Nåla ihop sidsömmar och mitt fram/bak-markeringar. 


Rynka ihop väskpåsen tills den är lika stor som överkanten. Sätt i nålar och sy ihop kassen. Observera att man syr ihop inner- och ytterkasse för sej.


Pressa mellanlägg på handtagen och sy ihop bitarna om du har ett handtag i två tyger. Pressa isär sömsmånerna.


Vik och pressa in sömsmånerna på långsidorna av handtagen.


Vik handtagen aviga mot aviga på längden. Pressa.


Sy smala stickningar på båda sidorna av handtagen.


Lägg innerkassen i ytterkassen aviga mot aviga. Markera mitt fram och mitt bak. Nåla ihop sidsömmar och mitt fram/bak-markeringar. Stoppa in ändarna på handtagen (sömsmån 2 cm) i överkanten där du vill ha dom och nåla fast. Nåla ihop överkanterna.


Sy ihop överkanterna med två stickningar. Jag sydde den första ca 3 mm från kanten och den andra ca 8 mm. Dom här stickningarna håller ihop kassarna och håller kvar handtagen.

Nu är Hybridkassen klar.Lycka till!


 

Jag har bara sytt en kasse tidigare i den här modellen (ej vändbar) och den lottade jag ut. Jag har ingen hybridkasse själv men det ska det snart bli ändring på.

Tillägg: Det här mönstret får du gärna använda för personligt bruk men du får inte sälja väskor gjorda efter detta mönster. Mina andra mönster är det fritt fram att använda nästan som du vill. Du får givetvis inte sälja några mönster! Var snäll och respektera detta!

Det tar nästan lika lång tid att göra en tutorial som att sy en kasse så därför har det dröjt ett tag innan den blev färdig.


4 kommentarer:

 1. Stort tack för vinsten!
  Jag har faktiskt ett tyg liggande som jag har funderat på att sy en liknande väska. Nu ska jag nog testa din vändbara modell på väska. Tack för att du delar med dig beskrivning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du tycker om modellen på väskan. Hoppas man får se din färdiga väska sen. Lycka till!

   Radera
 2. Vilken jättefin kasse! Jag har länge tänkt sy en, men bara hittat tråkiga mönster. Den här som du har gjort är helt i min smak! Tack för din tutorial!

  SvaraRadera
 3. Varsågod! Vad glad jag blir! Roligt att få veta att det finns några som funderar på att sy min kasse. Lycka till!

  SvaraRadera