lördag 2 juli 2016

Små sesambröd

Mitt ätande har genomgått en förändring dom senaste sex åren pga en bråkig mage. Jag började med GI när jag hade lyckats komma på att mitt magonda berodde på vetemjöl. Det blev bättre men inte helt bra. För fyra år sen gick jag över till LCHF som gjorde att jag slapp mina magbesvär. Så många nätter som jag hade vaknat med en sprängande magvärk. Låg t o m på sjukhus en helg och där sa dom när jag blev inlagd att förmodligen får jag åka hem utan att få veta varför jag hade ont och så blev det. Jag har själv fått prova mej fram till vad jag fick ont av. För några år sen gick jag över till Paleo som är mejerifritt och man räknar inte kolhydrater så jag kan äta frukt och rotfrukter som jag saknade med LCHF. Jag är inte helt strikt utan äter enligt Paleo till ca 80% och äter lite grädde eller creme fraiche ibland. I höstas vaknade jag en natt och hade så ont som jag inte haft på flera år och undrade varför och inte gick det över heller som mitt "vanliga" onda brukade göra. Det visade sej att det var blindtarmen och den är borta nu så nu ska jag nog inte vakna fler nätter om jag håller mej till min kostplan.


Jag äter sällan bröd numera men ibland kan det vara gott och då ska det vara naturligt glutenfritt och inte av det glutenfria mjöl som finns att köpa. Det innehåller vetestärkelse och det tål jag inte. Jag bakar ibland när jag blir sugen på en macka. Jag hittade ett recept på Hälsoscones i någon tidning, minns inte vilken, som var bakade av sesammjöl och det var jag tvungen att testa. Jag gillade konsistensen som inte alls var som  scones utan väldigt mjuk och fluffig men smaken var besk och inte så god så jag gjorde om det. Det blev lite olika varianter innan jag träffade rätt och fick till smaken också.


Sesambröd:

1 ägg
1 dl kokosgrädde eller kokosmjölk
1 tsk äppelcidervinäger (tar bort kokossmaken)
1 dl sesammjöl
1 dl cassavamjöl
2 tsk psylliumhusk eller 1 tsk fiberhusk
1 msk nyponskal (ej nyponmjöl)
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Blanda alla torra ingredienser. Rör ihop ägget med kokosgrädden och vinägern. Rör ner dom torra ingredienserna och låt stå och svälla i fem minuter. Klicka ut smeten med sked på bakplåtspapper och forma ev med fuktade händer. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter.
Som alla bakpulverbröd är dom godast nybakade men kan värmas lite om man äter dom dagen efter.


En arbetskamrat som fick lite av min mjölblandning och receptet blev eld och lågor och hon äter normalkost. 
Jag hittade varken sesam- eller cassavamjöl i mina vanliga butiker så jag beställde det på nätet. 
Skillnaden mellan psylliumhusk och fiberhusk är att fiberhusken är mer finmald. Båda är gjorda av psylliumfröskal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar