fredag 15 december 2017

Huvudvärme

Jag gillar mössor. Både att göra och ha på mej Dom går fort att göra och kräver inte så mycket material.  Så här års tycker jag det är skönt med mössa över mina känsliga öron. 


På hösten är det skönt med en tunnare mössa och jag har mestadels använt en svartvit mössa med döskallar och fjärilar så nu ville jag ha lite variation. Tyget har jag köpt från Hjärtegryn på Facebook. 


Dom här två mössorna har jag sytt tidigare. Den ena till mej förra året och den andra till min mamma i våras för att hon tyckte den var så fin och jag hade en bit tyg kvar. Sedan fick jag önskemål av först min yngsta dotter och sen i höstas av hennes 8-åring om en likadan mössa men då var jag tvungen att säga nej eftersom jag inte hade något kvar av tyget. Men så märkte jag att min mamma inte använde mössan och när jag frågade henne så tyckte hon att den var för tunn och jag fick tillbaka den så att någon annan kunde ha den istället.


Eftersom både min dotter och mitt barnbarn ville ha mössan så sydde jag en "tröstmössa" till den som blev utan och en till lillebror också. Han tyckte hans mössa var stor som en melon och det kan vara förståeligt att han kände så eftersom han oftast använder en mössa som jag sydde för 4,5 år sedan när han var drygt två år. Det var 8-åringen som fick döskallemössan. Mössorna har jag sytt som Baggymössorna. Tygerna köpte jag på Syfestivalen i höstas.


När Cecilia i Facobookgruppen Rekord Mormorsrutor ordnade en ny insamling till julklappar för hemlösa i Göteborg så hakade jag på och stickade 3 mössor. Garn hade jag och mössorna var snabbstickade och varma.

Mönster till en snarlik mössa finns hos Hippstick
Garn: Järbos Raggi till dom randiga
Svarta Fårets Raggsocksgarn till den melerade
Garnåtgång: ca 100 g per mössa
Stickor: rundsticka 4,5 mm


Den här mössan är stickad som dom randiga ovanför med samma garn och stickor men den blev inte klar i tid så den har jag lagt undan tills någon behöver den. Det här garnet hade väldigt korta färgskiftningar så om jag hade haft fler maskor på min stickning så hade det inte blivit randigt utan fläckigt. Färgen heter Camo. Randningen blev lite lustig. Som en spiral.


Sista mössan har jag stickat till mej själv. Om det blir en riktig vargavinter så kan det vara skönt med en varm mössa. Med två lager över öronen borde det bli riktigt varmt och skönt även om det blåser kallt. Jag har stickat i ett tjockare garn än i mönstret men ändå använt samma maskantal. Jag är lite tjockskallig och tycker inte om när mössorna sitter för tajt. Jag har stickat runt med Magic Loop.

Mönster: Hippstick
Garn: ca 100 g 7 Bröder från Novita
Stickor: rundsticka 3,5 och 4 mm


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar