söndag 26 november 2017

Babystass, filt och Sheep of Hope

Det är konstigt men nu när jag är pensionär så blir det av någon anledning inte mer bloggat än tidigare. Jag fattar inte vart dagarna tar vägen. Tiden går så fort. Den bara rusar iväg. Det här inlägget har jag lagt in bilderna på för längesen men inte kommit till skott förrän nu. Det finns fortfarande en hel del kvar som jag inte lagt upp här men numera har jag allt jag stickat, virkat eller krokat på Ravelry så jag lätt kan se vilket garn jag använt och hur mycket. Hade jag inte haft det noterat där så hade jag inte kommit ihåg mycket.


Babykofta och mössa som kommer värma någon liten ute i världen. Mönster till koftan heter 2 1/2 Hour Nap och finns på ravelry. Mössan är efter eget huvud. Här finns beskrivning till mössa utan spetskant. Spetskanten är snäckskalsmönstret från koftan. Garn: Polly från Rusta ca 95 g till koftan och 15 g till mössan utan den gröna kanten som jag missat att notera hur mycket det gick åt. Virknål: 5 mm.


Jag har en hel låda med babykläder och filtar som jag ännu  inte skickat iväg någonstans men förmodligen kommer jag skicka den till Slättmissionens Hjälpande Hand så småningom. Den här filten är krokad med virkad kant. Det blå garnet kommer från en handstickad tröja som jag köpte på loppis för 40:-. Den hade töjt ut sej väldigt på bredden. Garnet var i ren bomull. Övriga garner är rester av mestadels Svarta Fårets Tilda och en liten skvätt Järbos Elise. Tilda är något tunnare än dom andra garnerna men det blev bra ändå. Eftersom man som mest har 10 maskor på nålen så behövdes ingen kroknål utan en vanlig slät virknål räckte till.


Mönster till bården: Giant Granny Patches Border
Storlek: ca 97 x 102 cm
Garnåtgång: ca 580 g
Virknål: 4,5 och 5 mm


Det här är "fårfällar" som kanske har fått åka iväg ända till Sydafrika. Det var en kvinna i Facebookgruppen "Handarbeta för välgörenhet" som ville ha hjälp med att sticka eller virka får till ett projekt i Sydafrika. Hon skulle få besök av en väninna därifrån som var med i ett projekt som dom kallar Sheep of Hope. Det finns en Facebookgrupp som heter så också. Fällarna sys ihop till får där. Hon fick så många fårfällar så en del blev kvar i Sverige på ett rehabiliteringshem för misshandlade kvinnor och deras barn.


Så här skrev hon om projektet:
I Sydafrika är det många barn som lever under väldigt fattiga förhållanden och som blir misshandlade eller utnyttjade sexuellt, av vuxna. (ofta är det av deras egna familjemedlemmar) Barnen blir ofta omhändertagna av myndigheter och blir placerade i gruppboenden eller fosterfamiljer.
I en av landets domstolar har man nu inrett ett "barnrum" , ett rum där barnen kan känna sig trygga och där de kan få avlägga sitt vittnesmål, via en videoinspelning. Detta så att de inte ska behöva möta sin förövare i rättsalen.
Det är här " Sheep of Hope" kommer in. När barnet kommer in i rummet får hen välja ett virkat/stickat får, som blir deras eget och som de får ta med hem. Fåret kan göra dem trygga, hjälpa dem läkas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar