fredag 30 juni 2017

Sytt till små och stora

Jag är så glad för att min sylust har kommit tillbaka. Jag klipper till i snabbare takt än jag syr så jag hoppas sylusten håller i sej. Jag kan inte sitta och sy hur länge som helst eftersom det börjar sticka i nacken efter nån halvtimme. Men med lite pauser emellanåt går det bra.


Lite kläder och mössor som jag sydde till dom yngsta barnbarnen före jul blev det så dåliga bilder på så dom får ni inte se. Dom första trosorna och kalsongerna jag sydde till dom glömde jag ta kort på innan jag skickade iväg dom. Så kan det bli ibland.


En hel del mössor har det blitt. Nere till vänster med fotbollar och i rosa tyg till mina två äldsta barnbarn. Tygerna köpte jag på Syfestivalen i augusti. Övriga tyger är köpta från Hjärtegryn på Facebook. Nere till höger i svart tyg med döskallar och fjärilar till min mamma och mej. Övriga fyra mössor till en god vän. Mössorna är sydda som Baggymössorna med lite ändringar. Pussyhaten är sydd helt rak upptill. Det bildas öron när man sätter på sej den.


När jag var i Dalarna i våras och hälsade på min yngsta dotter och hennes familj hade jag med mej lite hemmasytt till barnbarnen. Till T, 8 år, blev det ett linne och en kjol. Eftersom det går åt mycket tyg till kjolen köpte jag ett billigt trikåtyg på rea. Linnet kunde jag klippa ut bredvid kjolen. Linnet är en egentligen en ärmlös tunika som jag har kortat och smalnat av. Ärmhålen blev lite för stora. Mönster till tunikan finns i Ottobre nr 1/2012.


T blev förtjust i kjolen och satte på sej den direkt och sen stod hon framför spegeln och snurrade runt en stund. Den är sydd av två kvadratiska bitar med hål i mitten för midjan. Resårbandet i midjan är från Bibbis Textil. Med facit i hand hade jag nog sytt kjolen med bara ett lager tyg. Det blev i mitt tycke lite för tjockt. Beskrivning till kjolen hittade jag här och här.


Yngsta barnbarnet V, 6 år, växer bara på längden så jag har fått göra om alla mönster till honom. Han har stl 116 på bredden och stl 122 på längden. Bartmantyget är en restbit från en tröja jag sydde till V för drygt ett år sedan. Tyget till ärmarna är från en gammal t-shirt och byxorna är sydda av mina gamla joggingbyxor. Mönster till både tröja och byxa hittade jag i Ottobre nr 1/2012.


Mamma Mia önskade sweatshirtbyxor till V och tyckte svart var en bra färg för det passar till allt och så förstörde jag det hela med att sy fickor och mudd i mönstrat tyg.


Fördelen med att sy trosor och kalsonger är att man får användning av dom där småbitarna som inte räcker till nåt annat. I påskäggen fanns det trosor och kalsonger till dom yngsta barnbarnen och deras mammor. Mamma A föredrar boxershorts framför trosor så jag ändrade lite på ett herrmönster. Det behövs inte så mycket utrymme för en kvinna framtill. Mönstret till vuxenunderkläderna är från Minikrea. Beskrivningen i mönstret var inte speciellt bra men eftersom jag sytt trosor och kalsonger innan så var det inget problem. Mönster till barnens underbyxor är från Ottobre nr 6/2016. Jag köpte det numret bara för att dom här mönstren fanns med och dom räcker ett tag till eftersom dom går från stl 92 till 170 cl.


2 kommentarer:

  1. T älskar den där kjolen!!!! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Misstänkte nästan det och hon kan nog ha den ganska länge.

      Radera