tisdag 25 juli 2017

Kofta med Lapptäcke på ryggen

Den här koftan har varit klar ett bra tag men väntar på kyligare väder innan den blir använd. Den var snabbstickad med grova stickor och garn som är tjockt och fluffigt och härligt mjukt. Jag som inte tål ylle direkt mot kroppen hade bara ett linne under vid fototillfället och det gick bra.


För några år sedan var jag med i Dödergöks och Sticka Meras Koft-Kal och stickade en kortärmad kofta. Det var så roligt så jag bestämde redan då att jag skulle sticka fler koftor uppifrån-och-ner. Jag köpte häftet med mönstret direkt men sen blev det av olika anledningar inte av. Mönster och mönster förresten - det är inte direkt något mönster utan en handledning i hur man ska tänka när man stickar utan mönster uppifrån-och-ner. På Ravelry finns många av koftorna från kalen med. Det bästa med det här sättet att sticka är att man kan använda vilket garn som helst. Man får tänka lite mer bara jämfört med om man stickar efter ett vanligt mönster.


Garnet köpte jag förra våren på rea. Det var ett paket med 13 nystan i den här roströda färgen och 4 nystan i ljusbeige plus ett mönster till en rätstickad tröja. Garnet skulle räcka till stl XL och då tänkte jag att enbart det röda borde räcka till en kofta till mej som har stl M. Räckte gjorde det men det var då precis. Jag fick göra den lite kortare än jag tänkt så jag struntade i den understa knappen.


Garn: 650 g Carmen by Permin (85% ull, 15% lin)
Garnkostnad: 130 :-
Stickor: 7, 8 och 9 mm


Koftan är stickad i slätstickning med halskant, knäppkanter och muddar i rätstickning. På ryggen stickade jag flätmönster 105 "Lapptäcke" ur "Stickarens stora mönsterbok". Läderknappar från loppis.


Det finns nog alltid detaljer man önskar att man gjort annorlunda men på det stora hela så är jag väldigt nöjd med den här koftan.

Note to myself: Mindre halsringning nästa gång om garnet inte är kliigt. Sluta öka för ärmarna tidigare än resten av kroppen. (Ärmarna blev för vida upptill så jag fick minska ganska rejält sen.)


Tillägg: Jag har gjort en liten ändring om antalet nystan jag köpte och priset för garnet till koftan. Jag måste varit trött när jag skrev inlägget eftersom jag inte kunde räkna ;). Jag köpte 17 nystan totalt á 10:- per nystan kostade det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar