lördag 16 februari 2013

Från UFO till FO

Jag började på mina första tå-upp-sockar i somras och nu är dom äntligen klara. Inte för att dom tar lång tid att sticka utan för att jag blev velig när det var dags att sticka hälen och kunde inte bestämma mej för ett alternativ. Så dom blev liggande ett bra tag tills jag hade bestämt mej för att göra en "afterthought heel" (instickad häl) och sen gick det snabbt att få dom färdiga.


Garn: Järbo Raggi i en färg som inte finns längre 
(så kan det gå när man använder garn från sitt "gamla" garnlager)
Garnåtgång: ca 150 g.
Stickor: Addi rundsticka 2,5 mm, 100 cm


Det var mycket första gången med dom här sockarna. Det var första gången jag stickade sockar från tårna och uppåt, första gången jag stickade sockar på rundsticka med Magic Loop och första gången jag stickade två på en gång. Första gången jag stickade en instickad häl och första gången jag gjorde en uppläggning med Judy´s Magic Cast On. Det blev en jättefin, smidig uppläggning som jag kommer använda fler gånger. Här finns en video på youtube och här finns en beskrivning på svenska med bilder på hur man gör uppläggningen. Hälen syr man ihop med masksöm (kitchener stitch). Här och här finns beskrivet hur man gör.


Jag har plockat lite här och där till mina sockar. Bl a från dom här två böckerna som finns i min handarbetshylla. Socks à la carte 2 innehåller olika mönster till tå, häl och skaft som man kan kombinera ihop som man vill. Toe-Up 2-at-a-Time-Socks har beskrivning på hur man stickar 2 sockar samtidigt på rundsticka.Jag har sett att några bloggare inte tycker om Addis rundstickor för att dom luktar mässing men då måste dom ha använt Addi Lace som är spetsigare med mattare yta och mässingsgula till skillnad från Addis vanliga rundstickor i aluminium som är mina favoritstickor numera.

3 kommentarer:

  1. Hallå! Superfina sockar och ett härligt garn. Kul att läsa om hur du gjort jag har aldrig stickat från tårna, men det blir ju fint. Håller mig till vanliga strumpstickor men stickar båda sockarna på en gång så att de är klara samtidigt. Ha det bra Karin

    SvaraRadera